Perspex en lexan

Plexiglas en Perspex

Perlaplast_webshop_definitief_205

In vergelijking met glas, wordt Plexiglas algemeen omschreven als optisch helder (het heeft niet de groene tint van glas), slagvast (ongeveer 10 keer zo stevig) en weegt ongeveer half zoveel als glas doet. Het is ook heel gemakkelijk te buigen met behulp van een beetje warmte, en gesneden of gezaagde randen kunnen eenvoudig worden gepolijst.

perspex-samples

Minpunten – plexiglas is krasbaar. Het kan worden beschadigd of scheuren bij vallen of wanneer het hard genoeg wordt gestoten. Daarnaast heeft (de standaard versie) de neiging om statische lading op te bouwen die stof aantrekt.

 

Lexan en polycarbonaat

 

Plaatgoed Polycarbonaat GlashelderLexan is een stap verder in de veiligheid in vergelijking met Plexiglas. Het is meer schokbestendig (slagvast) in vergelijking gewoon glas of Plexiglas (ongeveer 10 keer ‘sterker’ in vergelijking Plexiglas) en optisch bijna net zo helder als Plexiglas. Het is wel zwaarder dan Plexiglas maar nog steeds veel lichter dan glas. Het scheurt of breekt niet gemakkelijk. Lexan is eigenlijk op de markt gebracht als ‘vrijwel onbreekbaar’

 

 

Lexan wordt gebruikt op plaatsen waar slagvastheid kritisch is. Een groot deel van kogelvrij glas is eigenlijk heel dik Lexan.

Minpunten – Lexan is ook krasgevoelig en is daarnaast minder goedkoop als Plexiglas of glas. Onder hoge temperaturen zal Lexan smelten.